Vogelkijkscherm in buitendijks natuurgebied Noarderleech

Project Informatie

 • Categorie

  Betonbouw / Heiwerk / Waterbouw

 • Soort

  Brug / Technisch Ontwerp / Heipalen / Prefab betonconstructie

 • Bouwtijd

  ca. 2 maanden

 • Plaats

  Noarderleech - Hallum

 • Jaar

  2018

Vogelkijkscherm in buitendijks natuurgebied Noarderleech

Noarderleech - Hallum


In de kwelders van het Friese wad nabij Hallum heeft Knol Akkrum een vogel-kijk-scherm en een tweetal bruggen gerealiseerd.

In het kader van het project Vijfhuizen zijn er een aantal onderdelen in het buitendijkse gebied van natuurgebied Noarderleech gebouwd om de afwatering op een goede manier te laten plaatsvinden.
Het gemaal, dat gebouwd wordt door Jansma uit Drachten, moet een betere waterhuishouding voor de omgeving creƫren. Daarnaast is het gemaal ook nog eens "visvriendelijk" en zorgt er voor dat vissen van binnen naar buiten en andersom kunnen migreren. Het gemaal wordt in een filmpje toegelicht.

Het vogelkijkscherm in de kwelders is een mooie toevoeging voor vogelspotters om de fauna langs de Friese waddenkust te bekijken terwijl de dieren niet worden gestoord in hun natuurlijke omgeving.

Knol deed het technisch ontwerp voor het project en bouwde vervolgens de bruggen en het scherm. Hierbij werd een fundering van prefab betonnen heipalen gebruikt waarna de betonnen constructies voor bruggen (waaronder ook prefab volstortliggers) en vogelkijkscherm zijn gebouwd. De bruggen zijn afgewerkt met thermisch verzinkt leuningwerk.