Vernieuwen Cruiseterminal

Project Informatie

 • Categorie

  Waterbouw / Heiwerk / Constructiewerk

 • Soort

  Steiger / Buispalen / Landhoofd / Staalconstructie

 • Bouwtijd

  ca. 8 weken

 • Plaats

  Stationsweg 7 - Stavoren

 • Aanneemsom

  € 677.000,-

 • Jaar

  2016

Vernieuwen Cruiseterminal

Stationsweg 7 - Stavoren


In de zomer van 2016 leverde Knol Akkrum in Stavoren een nieuwe steiger op welke dienst doet als zogenaamde "cruise terminal".

Nadat de bestaande oude houten steiger gesloopt en afgevoerd was, zijn er om te beginnen stalen buispalen geplaatst. Dit moest zeer nauwkeurig gebeuren en dus werd dit onder andere gedaan met behulp van ons Total Station. Hiermee kunnen we "digitaal" uitzetten.

In het dijklichaam Spoorhaven is een landhoofd gerealiseerd. Onze engineerings-afdeling zorgde er voor dat de nieuw te realiseren steiger hier netjes op kon aansluiten. Bij Nauta Staalbouw in Heeg zijn prefab segmenten voor de steiger, bestaande uit een combinatie van staal en hout, gemaakt. De houten onderdelen zijn geleverd door Groot Lemmer. Knol heeft de assemblage van de segmenten voor haar rekening genomen. De segmenten zijn achter elkaar geplaatst op de fundering van stalen buispalen. Tevens zijn er langs de gehele steiger aan beide zijden wrijfgordingen gemonteerd en werd het complete dek aangebracht.

Om wachtenden een droge plaats te bieden bij slecht weer en om de steiger een nette, moderne uitstraling te geven is een overkappingsconstructie geplaatst aan het begin van de steiger. De overkappingsconstructie is ook geprefabriceerd en in zijn geheel geplaatst.