Realisatie Zwaluwhaven "Ald Dwinger"

Project Informatie

 • Categorie

  Algemeen / Waterbouw / Betonbouw / Heiwerk / Constructiewerk

 • Soort

  Kademuur / Maatvoering / Damwand / Natuur / Metselwerk

 • Bouwtijd

  ca. 10 weken

 • Plaats

  Natuurgebied de Alde Feanen - Earnewâld

 • Jaar

  2018

Realisatie Zwaluwhaven "Ald Dwinger"

Natuurgebied de Alde Feanen - Earnewâld


In de winter van 2017/2018 heet Knol Akkrum in combinatie met Leemans Speciaalwerken in opdracht van de Provincie Fryslân een zogenaamde "Zwaluwhaven" gerealiseerd.
Ter plaatse van de oude vuilstortplaats "Ald Dwinger" aan het natuurgebied "de Alde Feanen" bij Earnewâld zijn de werkzaamheden voor de Zwaluwhaven afgerond.

De Ald Dwinger kent vele anekdotes en verhalen maar het neerstorten van Lancaster R5682 in de nacht van 4 op 5 september 1942 in de Neare Saiter, is wel het meest aangrijpende.
Om de zeven dappere bemanningsleden die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid te eren onthullen de nabestaanden van de Engelse en Canadese bemanning samen met andere genodigden, een speciaal ontworpen zwaluwhaven en openen een expositie over de laatste vlucht van Lancaster R5682. Dit gebeurt door het plaatsen van twaalf aluminium kokers in een van de 251 nestelgaten. Deze getallen zijn niet toevallig. Van de 251 vliegtuigen die in de nacht van 4 op 5 september opstegen naar Bremen, zijn 12 niet teruggekeerd van hun missie. Waaronder Lancaster R5682. De kokers zijn gemaakt van het schroot van het vliegtuig en bevatten een persoonlijke boodschap voor de toekomst. Het Fryske Gea heeft een expositie ingericht om deze gebeurtenis in gedachten te houden. Kijk op http://www.itfryskegea.nl/expositie-lancaster voor meer informatie of ga naar de Koaidyk in Earnewâld om een bezoek te brengen.

Leemans verrichte het grondwerk het heeft het stortsteen geplaatst. Knol heeft het technisch ontwerp en de realisatie voor zijn rekening genomen.

https://www.fryslan.frl/home/nieuws_3166/item/ald-dwinger-van-vuilstortplaats-tot-natuurgebied_10942.html

Hier enkele filmpjes van de realisatie:Herdenkingsmonument Ald Dwinger te Warten