Kunstwerk Gasmolecuul

Project Informatie

 • Categorie

  Heiwerk / Betonbouw

 • Soort

  Fundering

 • Bouwtijd

  ca. 1 maand

 • Plaats

  Rijksweg A7 - Hoogezand-Sappemeer

 • Aanneemsom

  € 50.000,-

 • Jaar

  2009

Kunstwerk Gasmolecuul

Rijksweg A7 - Hoogezand-Sappemeer


In mei 2009 is, in opdracht van Nienhuis Heerenveen, begonnen we met de onderbouw van het kunstwerk ’Gasmolecuul’ aan de A7 provincie Groningen. Precies op de plek waar ruim 50 jaar geleden voor het eerst gas werd gevonden nabij de A7 naast Hoogezand Sappemeer.
Tijdens de werkzaamheden was 1 rijbaan van de A7 afgesloten om ons werk te kunnen doen. Volgens onze informatie was dit de eerste keer dat er tussen 2 rijbanen van een snelweg een kunstwerk werd geplaatst, best uniek dus.
Allereerst werd er grondwerk verricht door Knol en werd alle overtollige grond werd gelijk afgevoerd. Daarna werd met behulp van "Paschal" bekisting, waar we zelf over beschikken bij Knol, een dikke funderingsplaat gemaakt met behoorlijk zware wapening daarin verwerkt. Daarin werd gelijk een zeer zwaar anker met een behoorlijk aantal dikke lange draadeinden verwerkt.
Toen dit was gestort werd het beton voor zichtwerk aangebracht. Op de werkplaats in Akkrum zijn de prefab elementen gemaakt welke nodig waren om de omrandingen van het fundament snel ter plekke te kunnen plaatsen. Deze betonnen panelen konden zo snel en met minimale hinder voor de gebruikers van de snelweg geplaatst worden met behulp van een telekraan. Nu kon het kunstwerk zelf binnen in dit vierkant geplaatst worden.
Het bouwen van het daadwerkelijke molecuul was uitbesteed aan een Duits bedrijf die dit vervaardigd hebben van een harde kunststof en gespoten in grijs en blauw. Na de plaatsing van het kunstwerk was het weer de beurt aan Knol om de laatste fase te verrichten. Dit bestond uit het aanbrengen van de toplaag binnen in het vierkant en werd uitgevoerd met print beton. Deze beton wordt gestort een krijgt nadien een print bewerking. Hierdoor krijgt het het uiterlijk van, in dit geval, bestrating. In feite is het echter een complete betonplaat. Het totale gevaarte is toch zeker 6 meter hoog geworden en is zeker een behoorlijke blikvanger als je over de A7 richting Winschoten rijdt.

Het kunstwerk is later onthuld door niemand minder dan koningin Beatrix.