door

Unieke damwandkuip in het IJsselmeer

In opdracht van Leemans speciaalwerken heeft Knol Akkrum een damwandkuip aangebracht in het IJsselmeer.

De kuip was nodig omdat er een Vicker Wellington bommenwerper uit WOII geborgen moest worden, die vanwege een groot zandwinningsproject in de weg lag.
Hiervoor moest er een stukje IJsselmeer drooggelegd worden zodat dit in het droge kon worden uitgevoerd, een unieke methode welke nog nooit eerder in Nederland was toegepast.
Het vermoeden bestond dat aan boord van deze bommenwerper nog stoffelijke resten van de bemanning plus munitie/bommen aanwezig waren.
Nieuwe damwanden (EZ18 van 18meter lang) werden speciaal voor dit project aangeschaft en dmv het kraanschip Staay en ons zwaarste trilblok PVE2323VM in de grond aangebracht.

Nadat de kuip was voorzien van het nodige stempelwerk kon deze worden overgedragen aan Leemans Speciaalwerken zodat er kon worden begonnen met het droogpompen van de kuip en de berging van de bommenwerper onder leiding van de Defensie.
Nadat de wrakstukken, bommen, munitie, wapens en niet onbelangrijk de stoffelijke resten van de bemanning waren geborgen kon er, na een laatste militaire groet van een overvliegende Avro Lancaster, worden gestart met het verwijderen van de kuip.
Dit verwijderen werd gedaan door onze eigen Sany SCC500E draadkraan en het PVE 2323VM trilblok waarbij deze op het Jack up ponton Wijslift 4 stond.

Al met al was dit weer een schitterend stukje vakwerk geleverd door Knol Akkrum, waarbij het project veelvuldig in het nieuws is geweest vanwege zijn unieke karakter (zie onderstaande youtube links).

Youtube 1 Youtube 2 Youtube 3