door

Knol Akkrum neemt eigenhandig gebouwde kraan in gebruik

Sinds het begin van deze maand heeft Knol Akkrum een eigenhandig gebouwde hydraulische kraan in gebruik genomen. Op het frame van een oudere hydraulische graafkraan is een compleet nieuwe installatie gebouwd.

De machine kan palen tot 12 meter lengte heien met een valblok. Boren van palen kan, met een maximale diameter van 600mm, tot 13 meter diepte De kraan mocht zijn eerste paaltjes heien bij bakkerij Boonstra in akkrum. Het ging hierbij om 35 buispalen van 14 meter. Deze palen werden in 2 gedeeltes de grond in geheid. Eerst werd een stuk van 7 meter de grond in geheid waarna er bovenop de buispaal nog een stuk van 7 meter is gelast en de paal op diepte werd geslagen.

De palen zijn door middel van het zogenaamde "pulsheien" de grond in geslagen. Dit houdt in dat er inwendig in de buis is geheid met een rond valgewicht van ± 1100 kg. Dit valgewicht wordt door een lier automatisch op en neer bewogen. De slag-hoogte is traploos te regelen met de hei-automaat in de cabine.

Het kwam mooi uit dat het eerste werkje voor deze kraan in Akkrum was, want bij zo’n eerste ingebruikname zijn er altijd nog wel wat dingetjes die aangepast en afgesteld moeten worden. De monteurs konden nu gemakkelijk even heen en weer rijden.

Het werk is inmiddels naar tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd en de machine heeft al weer een paar andere klusjes gedaan. Onze machinist Eddy Riemersma was zeer tevreden over de machine; "de machine draait soepel en is stabiel" was zijn oordeel.

0 Reacties